Druhy čokolád:)

18. září 2007 v 16:46 | Lady Annie |  Hmmm..ČOKOLÁDA:)
Pravá (tmavá, hořká) čokoláda
vzniká výhradně zpracováním bobů kakaovníku (kakaová hmota, kakaové máslo, kakaový prášek) s přísadou cukru (sacharózy) a lecitinu. Lesk, tvrdost a rozpouštění na jazyku jsou výsledkem použití čistého kakaového másla jako jediného tuku, bez použití jakýchkoliv jiných tuků.
Imitace čokolády
zatímco pravá čokoláda obsahuje výhradně přísady, které vznikají při přeměně bobů kakaovníku, obsahuje imitace čokolády pouze kakaový prášek s nízkým obsahem tuků. Kakaové máslo se nahrazuje rostlinnými nebo živočišnými tuky. Imitace čokolády se používá hlavně jako čokoládová poleva na sušenky, zmrzlinu apod.
Mléčná čokoláda
zniká přidáním sušeného mléka do čisté čokolády. Čokoláda má sladší chuť.
Bílá čokoláda
obsahuje zpravidla jen kakaové máslo a žádnou kakaovou sušinu, navíc se doplňuje karamelizovaným sušeným mlékem. Méně kvalitní druhy bílé čokolády postrádají i chuť pravé čokolády. Jednotlivé druhy čokolády tedy obsahují různé podíly kakaové sušiny a kakaového másla. Nejjemnější druhy mají vždy vysoký podíl obojího - v průměru kolem 35 % z celkové hmotnosti (ale může to být i 50 nebo dokonce 70 %). V méně kvalitních druzích čokolády bývá kakaové máslo nahrazeno rostlinným olejem nebo jiným potravinářským tukem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Máte rádi čokolááádu??

Jasně miluju ji!! 86.7% (52)
Je dobrá ale zas tak často ji nemusim 6.7% (4)
Moc mi nechutná 5% (3)
Je BLE!!! 1.7% (1)

Komentáře

1 Adopce Zviřat Adopce Zviřat | Web | 28. února 2008 v 16:02 | Reagovat

měla sem i čokoládu s příchutí chilli

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama