Čokoládová pěnka:)Ňamí budete se olizovat

18. září 2007 v 16:41 | Lady Annie |  Hmmm..ČOKOLÁDA:)
Čokoládová pěna
doba přípravy: 15 minut + 2-3 hodiny v chladničce
pro 6 osob
potřebujeme:
200g hořké čokolády
6 vajec
1 dcl vody
špetku soli
příprava:
- Do malého kastrůlku nalámejte na malé kousky čokoládu a přidejte vodu. Za stálého míchání nechte na mírném ohni rozpustit. Jakmile vznikne hladká hmota, kastrůlek odstavte.
- Rozbijte vejce tak, že oddělíte žloutky od bílků. Do bílků přidejte špetku soli a ušlehejte pevný sníh
- Když čokoláda lehce vychladne, přidejte žloutky. Pokud chcete pěnu lehčí a snadněji stravitelnou, použijte žloutky pouze 3.
- Do čokoládové hmoty opatrně vmíchejte sníh z bílků. Dejte to velké servírovací mísy nebo do šesti malých mističek a nechte vychladit 2-3 hodiny
Čokoládová pěna s brandy
  • 200g kvalitní čokolády (použili jsme Cote d'Or, 86 % kakaové hmoty, v Tescu za 66 Kč)
  • 2 lžíce brandy
  • bílky ze 3 vajec
  • 50g cukru krupice
  • 100ml smetany ke šlehání
1. Nastrouhejte 50 g čokolády a dejte stranou. Zbytek rozlámejte na zhruba stejně velké kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Přimíchejte brandy.
2. Ve velké míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Přidejte polovinu cukru a znovu šlehejte, pak přisypte zbylý cukr a vyšlehejte sníh, až je lesklý. V jiné míse ušlehejte smetanu.
3. K čokoládě vmíchejte dvě lžíce ­sněhu, aby konzistence trochu povolila. Pak směs přelijte do mísy se sněhem a opatrně promíchejte. Zlehka vmíchejte také šlehačku a dvě třetiny nastrouhané čokolády.
4. Rozdělte do šálků a dejte aspoň na dvě hodiny do lednice. Ozdobte zbylou čokoládou.
Čokoládová pěna s pomerančem
  • 125 g jemné hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce cointreau
  • 100 ml sladké smetany
  • 3 bílky
  • 2 lžíce jemného krystalového cukru
  • plátky pomeranče
  • šlehačka
Příloha:Plátek pomeranče a šlehačka.
Příprava:
Do ohnivzdorné mísy dáme čokoládu, máslo, pomerančovou šťávu a ve vodní lázni rozpustíme.
Potom přidáme kakaový prášek. Misku vezmeme z vařiče a do hmoty zašleháme žloutky a cointreau. Necháme vychladnout.
Ze sladké smetany ušleháme šlehačku a z bílků sníh, do kterého zašleháme cukr.
Do čokoládové hmoty vmícháme opatrně nejprve hladký sníh s cukrem a potom šlehačku.
Pěnu rozdělíme do pohárů a necháme hodinu chladit.
Servírujeme s plátkem pomeranče a šlehačkou
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Marthy Marthy | 17. ledna 2008 v 21:26 | Reagovat

aaaaah já chci tu s pomerančem. xD

2 Šamy Šamy | Web | 4. února 2008 v 15:40 | Reagovat

xD   Ale neke!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama